Menu
 




Sunce naš izvor života, pokretač našeg dobrog raspoloženja, ono koje sve čini lepšim i veselijim... Svi znamo da bez sunca nema života, ono je neophodno za našu egzistenciju, za metabolizam vitamina D, E i C, masti, belančevina i mikroelemenata. Sunčevi zraci na naš organizam deluju tako da se povećava lučenje serotonina i ostalih tzv. hormona sreće, što evidentno utiče na naše raspoloženje. Osim toga svako od nas uživa u milovanju sunčevih zraka dok leškarimo na nekoj plaži, a još pri tom dobijamo i savršeni taman ten koji je danas veoma popularan.

Medjutim upravo u tom domenu otkrivamo onu opasnu stranu sunca. Ono je zapravo glavni krivac za prerano starenje kože, pigmentaciju, opekotine, rizik pojave tumora, poremećaje metabolizma... Naime, usled preterane izloženosti suncu koža gubi elastičnost i postaje tanka i naborana.

Naravno svi smo već vrlo dobro upoznati sa negativnm uticajem sunca, ali ponekad zarad lepote i tamnog tena, svoja saznanja potiskujemo u drugi plan. Međutim, naša koža sve pamti. Kažu da osobe koje su u detinjstvu imale opekotine od sunca u kasnijem životu imaju mnogo veći rizik od pojave maligniteta kože.

Zbog toga je vrlo važno obratiti pažnju na to kada je najbezbednije izlagati se suncu, bilo da ste na plaži ili se šetate gradom. Najbolje je izbegavati period od 10-16 časova jer je tada štetno UV zračenje najjače. Prvih dana izlaganje suncu treba produžavati postepeno kako bi se koža prilagodila. Medjutim i kasnije ne treba preterivati, već je najbolje potražiti hladovinu ili suncobran. Odeću takođe treba prilagoditi tako da i ona pruži svojevrsan vid zaštite. UV zraci su štetni kako izrazito sunčanim danima tako i kada je oblačno, tako da ne dopustite da vas oblaci zavaraju, jer jednako možete izgoreti.

Zbog toga je veoma važno koristiti kreme za sunčanje i to sa što većim zaštitnim faktorom-tzv. SPF- sun protection factor. Stručnjaci preporučuju korišćenje proizvoda sa najmanjim faktorom 15, koji blokira 93 % UVB zračenja. Pogotovu visoke faktore zaštite treba da koriste osobe izrazito svetle puti i osetljive kože, kao i deca. Zaštitni faktor od 30 i više blokira još dodatnih 4% zračenja.

Za efikasnu zaštitu kremu biste trebali nanositi oko 30 minuta pre izlaganja suncu i na svakih 90 minuta posle toga jer prašina, znojenje, kupanje i odeća umanjuju efekat vremenom. Takodje treba voditi računa i o delovima tela koje najčešće zaboravimo, a takodje su izloženi suncu. To su koža temena, uši i stopala, koja takodje mogu izgoreti. Važno je naneti odgovarajuću količinu kreme i to ravnomerno kako ne biste umanjili efekat zaštitnog faktora. Kažu da je potrebno naneti oko 2 mg sredstva na 2 cm kože.

Kod beba i male dece naravno treba obratiti posebno pažnju, koristiti najviše zaštitne faktore, mazati ih što češće i voditi računa da im glavica uvek bude zaštićena adekvatnim šeširićem.

Samo ukoliko vodimo računa možemo bezbrižno i bez bespotrebnog rizika i eventualnih posledica uživati u svom odmoru.

 
Top