Menu
 



Za ostrvo Kefalonija možemo slobodno da kažemo da je glavna zvezda Jonskih ostrva. Kefalonija se najčešće vezuje za knjigu i film „Mandolina Kapetana Korelija“. Film je sniman na ostrvu 2001. godine, a glavni glumci su bili čuveni Nikolas Kejdž i Penelopa Kruz.

Postoje dve legende kako je ostrvo dobilo ime: jedna kaže da ime nosi po čuvenom mitskom junaku Kefalosu, dok druga kaže da je ostvo dobilo ime jer je najveće u Jonskom moru ( na grčkom κεφαλες znači glave, glavni). Od ostrva Itake je odvojeno kanalom dužine 8,5 km. Spada u šesto po velični grčko ostrvo i prostire se na 786 km2. Glavni grad ostrva kao i prefekture Kefalonija i Itaka je Argostoli.

Ostrvo je prvi put naseljeno pre više od 1000 godina, a arheolozi su otrkili ostatke Mikenske kulture. Zajedno sa drugim Jonskim ostvrima, Kefalonija je priključena Grčkoj 1864. god.

Veliki zemljotres pogodio je Kefaloniju 1953. godine, kada je uništen veliki deo ostrva. U ovom zemljotresu je poginulo i povređeno više od 1000 ljudi. Ostrvo i njegova infrastruktura je obnovljena zahvaljujući donacijama onih koji su posle zemjotresa otišli iz svoje otadžbine, a ribarska sela su se pretvorila u resorte koji sada privlače turiste iz celog sveta. Zakonom koji je donesen 80-ih godina prošlog veka, svaka kuća koja se gradi mora imati metalna ojačanja u zemlji i takvu konstrukciju da izdrži zemljotres do 9 stepeni po rihterovoj skali. 



Zahvaljujući ovim ljudima obnovljene je i glavni grad Argostoli, koji je danas sedište gčrke pravoslavne crkve na ostrvu. Danas, Argostoli je grad gde možemo da uživamo šetajući se kaldrmom pored mora, u venecijanskim trgovima, muzejima, pozorištima, crkvicama i vilama. Rano ujutru, ovde možemo videti lokalne ribare koji donose svoj ulov i prodaju ga pored šetališa.Oko glavnog gradskog trga nalazi se mnoštvo kafića i restorana kao i četiri najveća hotela u gradu. Na ovom mestu se u toku letnjih meseci održavaju brojne parade i festivali. Još jedna atrakcija je Drapano most , poznat i kao De Bosset-ov most koji je dug 900 metara i spaja Argosotli i Drapano. Izgrađen je 1813.godine za vreme kada je ovde bio u službi britanske vojske švajcarac De Bosset. Most je izgrađen da omogući stanovnicima Drapana da lakše mogu da dodju do glavnog grada. Originalna struktura je bila pretežno od drveta. 1842 god. most je prepravlo Baron Everton i izgradio ga od kamena.

Liksuri je drugi po veličini grad na ostrvu, podignut je na poluostrvu Paliki. Put od Liksurija do najvećeg ostrvskog grada, Argostolija, skraćuje se vožnjom trajektom. Trajekti idu na svakih pola sata, a vožnja traje pola sata

Skala je jedno od najposećenijih mesta na Kefaloniji, sa dugom šljunkovitom plažom oivičenom borovom šumom. Kuće u staroj Skali nekada su bile poređane kao stepenice, pa otud i naziv "skala" (na grčkom znači stepenice). Ovde se nalaze ostaci rimske vile sa podnim mozaikom otkrivenim 1957. godine. Nalazi se na samo 37km od glavnog grada. U Skali ćete naći veliki izbor taverni, restorana, barova i supermarketa koji su uglavnom smešteni duž glavne ulice. Skala je idealano mesto za sve one koji vole duge šenje, prilikom kojih mogu otrkiti bogatstvo prirodnih lepota Kefalonije. 

Lasi se nalazi na nekoliko kilometara od Argostolija, pa se do glavnog grada lako može stići peške. Postalo je popularno zahvaljujući plažama Makrys Gialos ( na grčkom duga peščana plaža) i Platis Gialos ( na grčkom široka peščana plaža). Duž puta koji prolazi kroz Lasi, skoncentrisane su mnogobrojne taverne i restorani gde možete probati najbolje Kefalonijske specijalitete. 
Plaža Platia Ammos Paliki

Najlepša plaža na ostrvu je čuvena Myrthos Beach, koja je i zaštitni znak ostrva. Dvanest puta je proglašena za najlepšu plažu Grčke. Boja vode na Myrthos-u je tirkizna, a na kraju plaže se nalazi prelepa mala pećina. 

Ipak, slavu Mirtosa ugrožava plaža koja se ne može naći na svim mapama, a pronalaze je samo najuporniji... Ova plaža se nalazi u blizini manastira Kipuri (manastir je dobio je ime po brojnim baštama koje su monasi obrađivali - "kipos" je na grčkom "bašta"). i zove se Platia Amos. Skrivena je u uvali koju posećuju retki kupači, sa krupnijim šljunkom uglancanim talasima i suncem a do nje se stiže strmim stepenicama.  

U blizini plaže Myrthos se nalazi poluostrvo Asos sa istoimenim gradićem koji ima stotinak stanovnika. Ovo je gradić sa uskim ulicama, kućama raznovrsnih boja sa koji se spuštaju ružičaste i crvene bugenvilije. Glavni trg nosi ime „Pariz“, u znak zahvalnosti Francuzima koji su posle zemljotresa pomogli da se ovaj gradić obnovi. Ovde se nalaze i ostaci jedne od najvećih tvrđava iz venecijanskog perioda koja je izgrađena u XVI veku a do koje se isključivo stiže peške. 
Fiskardo
Kefalonijski Sen Trope, gradić Fiskardo dobio je ime po normandijskom istraživaču Robertu Guiskardu. Ovo živopisno mesto, sa tradicionalnim kućama i arhitekturom, marinom u kojoj su zavezane najskuplje jahte, privlači mnogobrojne svetski poznate ličnosti. Neki od poznatih ličnosti koje su posetile ovo mesto su: Madona, Majkl Daglas, Roman Abramovič, Bil Gejts i dr. Zbog guste šume crnih jela, od kojih su meštani nekada pravili brodove koji nisu propuštali vodu bili su meta mnogih osvajača. Danas je cela oblast Fiskardo, zbog svoji prirodnih bogatstava pod zaštitom Grčke države. 

Pored već pomenutih plaža, nikako ne treba izostaviti plažu Xi (Ksi) koja se nalazi blizu Liksurija. Ova neobična plaža, sa peskom crvene boje

Kefaloniju nazivaju i i neobično ostrvo zbog mnoštva prirodnih fenomena koji su ovde zabeleženi. U to spada čudo prirode, nadaleko čuveno jezero Melisani – gde velika količina morske vode ponire i nestaje u pukotini kod mesta Katavotres kod Argostolija i ponovo se pojavljuje na istočnoj obali u podzemnom jezeru Melisani. Voda otiče podzemnim kanalima i pojavljuje se na drugom kraju ostrva. To je otkriveno kada su naučinici sipali crvenu tečnost koja se tek posle dve nedelje pojavilu u Melisaniju. Ovo jezero je prema predanju dobilo ime po nimfi Melisani , koja se ovde udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema Bogu Panu.

Drugo čudo prirode je pećina Drogarati , koja je duboka 40 metara, a temperatura u njoj je ista i zimi i leti iznosi 18 stepeni. Otkrivena je pre 300 godina a procenjuje se da je ova pećina stara 150 miliona godina, a u njoj se nalazi retka vrsta crvenih stalagmita i stalaktita. Pećina ima tako dobru akustičnost da je jedan njen deo preuređen u koncertnu salu u kojoj se često održavaju koncerti.

Jedno od glavnih mesta u koje stižu hodočasnici iz cele Grčke, je manastir svetog Gerasima ( Αγιος Γερασιμος ). Sv.Gerasim je bio čudotvorac koji je izlečio mnogobrojne ljude i zaštnik je celog ostrva. Bio je monah na Svetoj Gori, a zatim je oko 1555. godine došao na Kefaloniju gde je izgradio mali manastir koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice. Krajem XX veka manastirske zgrade je renovirao jedini monah koji živi u ovom manastiru. Pored prelepih ikona koje se ovde mogu videti, ne treba propustiti ni fantastičan zalazak sunca sa manastirske terase.

Proizvodnja vina na Kefaloniji ima tradiciju dugu oko 3500 godina, još kada je Odiseju njegov otac Leart darovao 50 različitih sorta grožđa. Danas, 48 različitih sorti grožđa se gaji u vinogoradima Kefalonije od kojih je najpoznatijia Robola. U blizini manastira Sv.Gerasima se nalazi i lokalna vinarija gde možete probati najčuvenije Kefalonijsko belo vino – Robolu.

I na kraju ne treba izostaviti Kefalonijske specijalitete. Posle sunčanja, kupanja i obliazaka ostrva, svratite u neku tradicionalnu tavernu i naručite neki od ostrvskih specijaliteta: jagnjetinu, kefalonijsku pitu, musaku, grčku salatu, kefalonijski feta sir koji je napravljen od 70% ovčjeg i 30% kozjeg mleka, a sve to zalite čuvenom Kefaloniskom Robolom, posle čega se slatikiši od ušećerenog badema još lepše tope u ustima.
Next
Newer Post
Prethodno
Ovo je zadnji post.

 
Top