Menu
 



Alikes je selo u opštini Pidna, Pieria sa oko 50 stanovnika. Udaljeno je 12 km od Paralije i 7 km od Makrigialosa. Zajedno sa mestašcem Kitrous spada pod opštinu Pidna, a ovaj deo broji oko 1550 stanovnika.

Plaža Alikes-Kitrous je peščana i nalazi se u neposrednoj blizni veoma poznatog nalazišta iz antičkih vremena – Pidna. Danas je Alikes zaštićeno područje zato što se u blizni nalazi močvara sa retkim vrstama ptica. Najpoznatije ptice koje su naseljavale ovo područje su bili retki crni mediteranski galebovi, medjutim posle 1989 godine njihov broj je znatno opao.


Alikes Kitrou (Kitros) je poznata po solani koja od maja do oktobra svake godine proizvede oko 40.000 hiljada tona morske soli. Ova oblast se nalazi na 5-om mestu po proizvodnji soli u Grčkoj.
Οι αλυκές – na starogrčkom znači solana tj. mesto gde se vadi so. Aliki tj.Alikes je vrlo čest toponim, te se širom Grčke možemo sresti sa mestima koje nose ovaj naziv. To su mesta na kojima su se nekada davno izvlačila so, ili se i danas nalaze solane.

Alikes Kitrou je mesto sa lekovitim blatom koje poslednijih godina privlači sve više što znatiželjnih turista, što onih koji imaju prave zdravstvene probleme. Na ovom mestu se nalaze mali bazenčići koji se ispune morskom vodom koja ima veliki salinitet. U ovim bazenčićima se nalazi crna glina kojia ima terapijsko dejstvo na čovekov organizam. Terapijska glina je vrsta gline koja stvara pogodno tle kad material dođe u dodir sa toplom mineralnom vodom i ima terapijsku moć za ljude zahvaljujući svom sastavu.
Kako koristiti blato u Alikesu!
Kada dodjete u Alikes prvo udjite u bazene ( trudite se da idete malo dublje) i uhvatite sa dna crnu glinu. Što je glina tamnija to joj je svojstvo bolje. Zatim namažite celo telo ovom glinom i prošetajte se nekoliko krugova dok se glina ne osuši na vašem telu. Kako se glina bude sušila, osećete sve više da vam je koža zatengutija. Držite glinu na telu, licu od 30-45 minuta a zatim udjite u bazen sa vodom visokog saliniteta I sperite glinu sa delova tela na koji ste je naneli vodeći računa o predelu oko očiju, usta i nosa. Ako vam ova slana voda uđje u oči, usta ili nos obavezno je isperite slatkom vodom koju ste prethodno priremili i poneli sa sobom. Ostanite u ovom bazenu koliko vam prija. Zbog velikog saliniteta u ovim bazenima ne možete da potonete, a dok plutate i opuštate se imate mogućnost da pročitate omiljenu knjigu ili novine. Ovakva vrsta pilinga stimuliše cirkulaciju krvi i limfu a koža postaje sveža i barušnasta.
Kažu da lekovito blato pomaže kod kožnih bolesti, ekcema, psorijaze, artitisa, bolova u leđima kao i kod drugih boleslti. Da bi vam ovo crno blato pomoglo potrebno je da na “terapiju” dolazite barem nekoliko puta zaredom.

Crno a lekovito blato je isprobano od autora ovog teksta, i što bi naš narod rekao – stvarno radi! 

Zato preporučujemo ako odete na odmor u jedno od obližnjih letovališta ( Paralija, Makrigialos) da obavezno posetite i Alikes.








       





 
Top