Menu
 




Kada pomislimo na Grčku, jedna od prvih stvari koja nam pada napamet je GIROS 
( tj.giros pita), koje je svakako najpopularnije jelo nas, Srpskih turista kada odemo na odmor u Grčku.

Svinjski giros se sastoji od komada mesa iz različitih životinjskih delova. Kada se pravi od vrata svinje onda je najukusniji. Giros se nekada u Grčkoj pravio i sa mlevenim mesom ali je iz zdravstvenih razloga zabranjen.

Pored sličnosti sa bliskoistočnim jelom shawarma i meksičkim takosima, giros je izveden iz turskog doner kebab-a, koji je izumljen u Bursi u XIX veku. Male prodavnice koje su otvorili između 1922-1923 godine izbeglice iz Smirnija i Carigrada, posle rata su se masovno proširille te sada na svakom koraku možemo da vidimo kako se okreće giros. Sa migracijom Grka, ove prodavnice su se proširile sve do Amerike i Australije. Danas se čak i velike kompanije ( kao što su McDonalds, Goodies, Everset) fokusiraju na proizvodnju girosa, sa malim izmenama u načinu pravljenja, a koja je prilagođena njihovoj klijenteli.

Giros na grčkom znači potpuni okret, a glagol γυριζω (girizo) znači okretati se, pa je odatle i giros dobio svoje ime. U Grčkoj, giros je takođe vrsta brze hrane. Giros se vrti, peče se i postaje sendvič za gladne prolaznike. Ako se promuvate malo po bilo kom grčkom gradu, vrlo brzo ćete uočiti mnogobroje fast fudove, i radnje koje spremaju i prodaju giros pitu i suvlaki. U nekima od njih možete poručiti giros i poneti sa sobom a u nekim možete da sednete i na miru pojedete vašu omiljenu poslasticu a sve to zalijete Mythos pivom.

Kada se meso lepo naslaže na metalni štap, stavlja se da se vrti, okreće i peče. Kada se meso dobro isprži, seče se i stavlja se u pita hleb koji je pouljen maslinovim uljem i zagrejan na roštilju. 

Kada dodjete u giradiko (γυραδικο – mesto gde se prodaje giros),  prodavac će vas pitati da li želite svinjski giros ili pileći a zatim sledi pitanje  “με ολα” ( sa svim) što znači da vas pita da li želite giros sa paradaizom, krompirićima (pomfritom) i lukom. Uz ovakav giros možete dodati i senf i kečap.
Ukoliko želite da dodate neku od grčkih salata (tzaziki, tirokafteri, melitzana i sl.), morate posebneo naglasiti da vam stave u giros. Ovakve salate su uglavnom dodatno doplaćuju i u zavisnosti gde ga kupite, cena po dodatku je od 0,20 – 0,40 centi.
Giros se u grčkoj prodaje u velikim količinama, a cena girosa se kreće od 1.50 do 2.80


Pileći i svinjski giros

Varijacije girosa:
U Grčkoj i na Kipru, meso je obično svinjsko ili pileće a kada ponegde naiđete na teletinu tada se giros naziva Doner. U Atini i većini Grčke pita giros sadrži tzaziki, paradajz, crni luk i pomfrit. Na većini mesta gde kupujete giros možete dodati i druge vrste salata kao što su tirokafteri, ruska salata, goveđa salata i sl.
Najčešće možete naći 3 vrste pita: obična, kiparska i arapska pita. Obična pita, koja je ujedno i najčešća je prečnika oko 20 cm a deblijine oko 3cm- i najdeblja je od ove tri. Kiparska pita je hrskava, većih je dimenzija i podeljena je mali hleb. Arapska pita je hrskava, najpljosnatija i najveća. Giros se takodje služi u sendvič lepinji- najčešće u severnoj Grčkoj.
Najveće giros pite se mogu pojesti u Soluni, tamo giros pored pite uključuje meso, paradajz, luk, pržene krompiriće, kečap i senf opciono, tzatiki salatu ili htipiti salatu ( feta sir sa ljutom paprikom).
Na ostrvu Kos kao i na drugim ostrvima, prodavci girosa zamotaju samo piletinu sa vrućim krompirom.
U drugim grčkim gradovima, kao što je Patra na primer, gde ovo nije toliko popularno jelo, često se giros unapred pripremi i zatim se stavi u toster , kao što je to slučaj sa popularnim evropskim sendvičom koji se zove Panino.
U Kalamati (Peloponez) giros se jede u hleebu koji je pečen na žaru ( Thrakopsomo), presečenom na dve polovine i punjen sa dvostrukom porcijom mesa.


Merida:
Merida (porcija) je alternativni način služenja girosa, gde umesto stavljanja mesa u pitu ili hleb , meso se stavlja na aluminijumske folije, ili list papira za pečenje, ili normalno na tacni. Obično ovakva porcija ima oko 200 grama mesa, sa paradajzom, pomfritom, narezanim lukom, jednim ili sa više vrsta sosa i pitom koja je obično isečena na komade. Ovakva porcija može da varira od 150-400 grama.
Cena ovakve porcije je od 4 do 6€.

Gigantski giros

Postavlja se pitanje da li je giros zdrava hrana?!
Prema nutricionistima u girosu postoji mast svugde, oni takođe kažu da giros ima mnogo kalorija i da podiže nivo holesterola. Jedini nemasni sastojici girosa su paradajz i luk:)
Naravno, ostaje činjenica da je ukus girosa fantastičan a da je ovo jedno od najjeftinijih jela. Zato je naš savet da jedete giros umereno i ne tako često, jer vam tada nikako neće naškoditi.



Ovako se giros sprema u Paraliji, kod našeg prijatelja Koste u fast food-u Giromanija 

 
Top