Kada
pomislimo na Grčku, jedna od prvih stvari koja nam pada napamet je GIROS
( tj.giros pita), koje je svakako najpopularnije jelo nas, Srpskih turista kada odemo na odmor u Grčku.
( tj.giros pita), koje je svakako najpopularnije jelo nas, Srpskih turista kada odemo na odmor u Grčku.
Svinjski
giros se sastoji od komada mesa iz
različitih životinjskih delova. Kada se pravi od vrata svinje onda je
najukusniji. Giros se nekada u Grčkoj pravio i sa mlevenim mesom ali je iz
zdravstvenih razloga zabranjen.
Pored sličnosti
sa bliskoistočnim jelom shawarma i meksičkim takosima, giros je izveden iz
turskog doner kebab-a, koji je izumljen u Bursi u XIX veku. Male prodavnice
koje su otvorili između 1922-1923 godine izbeglice iz Smirnija i Carigrada,
posle rata su se masovno proširille te sada na svakom koraku možemo da vidimo
kako se okreće giros. Sa migracijom Grka, ove prodavnice su se proširile sve do
Amerike i Australije. Danas se čak i velike kompanije ( kao što su McDonalds,
Goodies, Everset) fokusiraju na proizvodnju girosa, sa malim izmenama u
načinu pravljenja, a koja je prilagođena njihovoj klijenteli.
Giros na
grčkom znači potpuni okret, a glagol γυριζω (girizo) znači okretati se, pa je odatle i giros dobio svoje ime. U Grčkoj, giros
je takođe vrsta brze hrane. Giros se vrti, peče se i postaje sendvič za gladne
prolaznike. Ako se promuvate malo po bilo kom grčkom gradu, vrlo brzo
ćete uočiti mnogobroje fast fudove, i radnje koje spremaju i prodaju giros pitu
i suvlaki. U nekima od njih možete poručiti giros i poneti sa sobom a u nekim
možete da sednete i na miru pojedete vašu
omiljenu poslasticu a sve to zalijete Mythos pivom.
Kada se meso
lepo naslaže na metalni štap, stavlja se da se vrti, okreće i peče. Kada se meso dobro isprži, seče se i stavlja se u pita hleb koji je pouljen maslinovim uljem
i zagrejan na roštilju.
Kada dodjete
u giradiko (γυραδικο – mesto gde se prodaje giros), prodavac će vas pitati da li želite svinjski
giros ili pileći a zatim sledi pitanje “με
ολα” ( sa svim) što znači da vas pita da li želite giros sa paradaizom,
krompirićima (pomfritom) i lukom. Uz ovakav giros možete dodati i senf i kečap.
Ukoliko
želite da dodate neku od grčkih salata (tzaziki, tirokafteri, melitzana i sl.),
morate posebneo naglasiti da vam stave u giros. Ovakve salate su uglavnom
dodatno doplaćuju i u zavisnosti gde ga kupite, cena po dodatku je od 0,20 –
0,40 centi.
Giros se u
grčkoj prodaje u velikim količinama, a cena girosa se kreće od 1.50€ do 2.80€
Pileći i svinjski giros |
Varijacije
girosa:
U Grčkoj i na Kipru, meso je obično svinjsko ili
pileće a kada ponegde naiđete na teletinu tada se giros naziva Doner. U Atini
i većini Grčke pita giros sadrži tzaziki, paradajz, crni luk i pomfrit. Na
većini mesta gde kupujete giros možete dodati i druge vrste salata kao što su
tirokafteri, ruska salata, goveđa salata i sl.
Najčešće
možete naći 3 vrste pita: obična, kiparska i arapska pita. Obična pita, koja
je ujedno i najčešća je prečnika oko 20 cm a deblijine oko 3cm- i najdeblja je
od ove tri. Kiparska pita je hrskava, većih je dimenzija i podeljena je mali
hleb. Arapska pita je hrskava, najpljosnatija i najveća. Giros se takodje služi
u sendvič lepinji- najčešće u severnoj Grčkoj.
Najveće
giros pite se mogu pojesti u Soluni, tamo giros pored pite uključuje meso, paradajz,
luk, pržene krompiriće, kečap i senf opciono, tzatiki salatu ili htipiti salatu
( feta sir sa ljutom paprikom).
Na ostrvu
Kos kao i na drugim ostrvima, prodavci girosa zamotaju samo piletinu sa vrućim
krompirom.
U drugim
grčkim gradovima, kao što je Patra na primer, gde ovo nije toliko popularno
jelo, često se giros unapred pripremi i zatim se stavi u toster , kao što je to
slučaj sa popularnim evropskim sendvičom koji se zove Panino.
U Kalamati
(Peloponez) giros se jede u hleebu koji je pečen na žaru ( Thrakopsomo),
presečenom na dve polovine i punjen sa dvostrukom porcijom mesa.
Merida:
Merida (porcija)
je alternativni način služenja girosa, gde umesto stavljanja mesa u pitu ili
hleb , meso se stavlja na aluminijumske folije, ili list papira za pečenje,
ili normalno na tacni. Obično ovakva porcija ima oko 200 grama mesa, sa
paradajzom, pomfritom, narezanim lukom, jednim ili sa više vrsta sosa i pitom koja
je obično isečena na komade. Ovakva porcija može da varira od 150-400 grama.
Cena ovakve
porcije je od 4€ do 6€.
Prema nutricionistima u girosu postoji mast
svugde, oni takođe kažu da giros ima mnogo kalorija i da podiže nivo
holesterola. Jedini nemasni sastojici girosa su paradajz i luk:)
Naravno,
ostaje činjenica da je ukus girosa fantastičan a da je ovo jedno od najjeftinijih
jela. Zato je naš savet da jedete giros umereno i ne tako često, jer vam tada nikako neće naškoditi.
Ovako se giros sprema u Paraliji, kod našeg prijatelja Koste u fast food-u Giromanija