Menu
 


Na jugoistoku Evrope nailazimo na još jednu turistički vrlo atraktivnu državu-u pitanju je BUGARSKA.

Na vrlo zanimljivoj lokaciji Bugarska se graniči sa Grčkom i Turskom na jugu, Srbijom i Makedonijom na zapadu i Rumunijom na severu. U podnožju planine Vitoše lociran je glavni grad  Bugarske - Sofija. To je drugi najstariji glavni grad u Evropi, čiji su ostaci starog grada i danas vidljivi.

Kada govorimo o turizmu Bugarske  znamo da je Crno more njen najveći adut. Obala Crnog mora se prostire na impresivnih 380km, sa nekim od najboljih peščanih plaža u Evropi  nagradjenih sa osam plavih zastava. Ali isto tako nasuprot primorskoj regiji Bugarskom dominiraju planinski venci i duboke doline koje su divan izbor za one koji žele da uživaju u čistom planinskom vazduhu, divnom pogledu i bogatoj flori i fauni ove regije.Takodje Bugarska je bogata i termalnim izvorima i banjama koje isto tako privlače turiste.

Dolina ruža, u samom srcu Bugarske takodje je svojevrsna turistička atrakcija. Bugarska je najveći proizvođač ružinog ulja u svetu, zbog čega je i krasi nadimak –Zemlja ruža.
Bugarska je posebno ponosna na svoju tradiciju. Narodne igre, muzika, narodne nošnje i tradicionalni rituali i dalje imaju značajno mesto.Tokom leta održavaju se brojni koncerti i  kulturni festivali.

Destinacije koje naši turisti najviše vole, bar kada je reč o letnjoj sezoni su –Nesebar i Sunčev Breg.

Sa istorijom dugom preko 2500. god. Nesebar je jedno od najatraktivnijih letovališta. Nalazi se na 35 km od Burgasa i na 2 km od Sunčevog Brega. Sastoji se od starog i novog dela koji su medjusobno povezani uskom prevlakom.

STARI I NOVI NESEBAR je još 1981. god. stavljen pod zaštitu UNESCO-a i proglašen za grad muzej, s obzirom na veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i atraktivnu arhitekturu. Stari grad je zapravo dug svega 850 m i širok 350 m, ali je veoma atraktivan zahvaljujući očuvanoj arhitekturi srednjovekovnog primorskog naselja i kućama obloženih drvetom sa karakterističnim balkonima i prozorima, velikim vratima i tremovima u slovenskom stilu. U njima su živeli vernici, monasi i sveštenici. Zanimljivo je da je more zapravo potopilo skoro trećinu ove teritorije, čije se konture mogu opaziti u vodi na nekih 80-ak m od obale. Ostaci arhitekture su iz različitih vremenskih perioda , tako da hodajući ulicama kao da prolazite kroz hodnike istorije.Opazićete rimske tvrdjave, vizantijske i bugarske crkve i  bazilike, autentične kuće iz XVIII i XIX veka. Kamene popločane ulice vode do trgova, antikvarnica, suvenirnica i mehana.

NOVI NESEBAR povezan je sa starim delom uskom prevlakom dužine 300m. Sa prelepog  vidikovca iz ovog dela pruža se pogled na prelepu panoramu ka moru i kopnu. Ovaj deo Nesebara je suprotnost starom delu. Ovde preovladava moderna arhitektura, tu su locirane upravne zgrade, pozorište i brojni sadržaji za provod –diskoteke, noćni klubovi, restorani i kafići. Na velikoj površini od preko 10 ari nalazi se Južni park sa pevajućom fontanom, vodenom kaskadom, solarnim satom, sa četiri dečija igrališta i drugim sadržajima. Prilikom izgradnje parka na ovom prostoru pronadjene su četiri antičke grobnice koje datiraju iz IV i III veka pre n.e.

SUNČEV BREG je čuveno letovalište na jugoistoku Bugarske, na samo 30 km od Burgasa, predstavlja najmodernije letovalište na Crnom moru. Sunčev breg smešten je u peščanom zalivu koji formira polumesec, okrenut na istok. Severni deo letovališta blago se uzdiže uz obronke Stare planine, gde se graniči sa gradićem Sveti Vlas. Na južni deo nastavlja se Novi Nesebar. Medjunarodni aerodrom Burgas nalazi se na 36 km od Sunčevog brega, a luka i železnička stanica Burgas na 40 km.

Klimatski uslovi u ovoj regiji su veoma prijatni, letnja sezona je ovde od maja do oktobra. Čitav Sunčev breg u potpunosti je podredjen turizmu i kao takav nudi raznorazne sadržaje –surfing, skijanje na vodi, jedrenje, tenis, kuglanje, jahanje, a takodje poseduje čak 3 Aqua parka, što ga čini veoma atraktivnom desti
nacijom. 

10 km duga i od 30-100m široka plaža, prekrivena sitnim, zlatnožutim peskom predstavlja jednu od najlepših u čitavom regionu. Glavne plaže su Severen i Slantchev Briag. Dubina vode ide postepeno što je povoljno za najmladje. Duž plaže nailazimo na mnoštvo kafića gde se možete osvežiti uz piće ili iznajmiti ležaljke i suncobrane. Sunčev breg je dobro povezan i sa drugim plažama i gradićima u blizini tako da mini busevima i brodićima koji svakodnevno saobraćaju možete obići dosta zanimljivih lokacija.

Za one koji vole uzbudljiviji odmor prava atrakcija su Aqua park-ovi u Sunčevom bregu gde je lociran i najveći u aquapark u Bugarskoj. Park je prilagodjen svim uzrastima i nudi zabavu kako najmladjima tako i starijima. Nasuprot velikim toboganima, relaksirajućim bazenima, vodenom dvorcu za najmladje, tu su i koktel barovi i restorani gde možete predahnuti.


   


 
Top